11° χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. T.K. 57022 – Τ.Θ.: 1170 BI.ΠΕ.Θ. Σίνδος, Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 788 700

Πως διαφοροποιούνται τα boilers ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους;

Οι παρασκευαστήρες ζεστού νερού (boilers) αποτελούνται από μια δεξαμενή νερού και μια επιφάνεια μετάδοσης θερμότητας με την οποία γίνεται θέρμανση του νερού που περιέχει η δεξαμενή μέσω χαμηλής πίεσης ή ζεστού νερού.

Η βασική διαφοροποίηση που βρίσκουμε στα boiler είναι οι πηγές ενέργειας τις οποίες χρησιμοποιεί.  Άρα βρίσκουμε boiler διπλής και τριπλής ενέργειας.

Ως διπλής ενέργειας νοείται το boiler το οποίο χρησιμοποιεί ως πρωτογενή πηγή ενέργειας το ζεστό νερό από το λέβητα της κεντρικής θέρμανσης, ενώ ως δευτερεύουσα χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα, μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης την οποία έχει ενσωματωμένη μέσα στο σώμα του.

Τα boiler τριπλής ενέργειας χρησιμοποιούν επιπλέον τη θερμότητα του ηλίου, μέσω ειδικών συλλεκτών θερμαίνουν το ψυκτικό υγρό το οποίο κυκλοφορεί και με έναν εναλλάκτη θερμότητας ζεσταίνει το νερό. Μονής ενέργειας δεν υπάρχει, εκτός και αν αναφερόμαστε στους παλιούς, ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Και αυτό γιατί ηλεκτρικό ρεύμα είναι πάντα διαθέσιμο, ενώ ο λέβητας ανάβει μόνο σε περιπτώσεις ψύχους και ο ήλιος εμφανίζεται και εξαφανίζεται όποτε αυτός αποφασίσει.

Κατασκευή του μπόιλερ από ανοξείδωτο χάλυβα. 

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι υλικό με μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, απαιτεί όμως υψηλή ποιότητα κατασκευής, ειδικά όσον αφορά στις συγκολλήσεις των στοιχείων του μπόιλερ. Επίσης, είναι υλικό με μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, απαιτεί όμως υψηλή ποιότητα κατασκευής, ειδικά όσον αφορά στις συγκολλήσεις των στοιχείων του μπόιλερ, που αν δεν εκτελεσθούν σωστά μπορεί να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για καταστροφή του μπόιλερ παρ΄όλο το ποιοτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε.

Επισμάλτωση Σμάλτο ή Glass

Ονομάζουμε τη γυάλινη επιφάνεια που δημιουργείται από την τήξη του υγρού σμάλτου πάνω σε μια χαλύβδινη επιφάνεια και έχει γίνει ένα σώμα με αυτήν.

Ένα πιστοποιημένο μπόιλερ, θα πρέπει εκτός πολλών άλλων, να αναγράφει τον κανονισμό που τηρήθηκε για την αντι-διαβρωτική του προστασία.

Η επισμάλτωση είναι μια βιομηχανική διαδικασία που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε κεφάλαια και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και γίνεται σε φούρνους όπου ψήνονται τα προς επισμάλτωση υλικά. Για τη μείωση του κόστους, χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι όπως το ηλεκτροστατικό εμαγιέ.

Η σωστή επισμάλτωση απαιτεί θέρμανση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Βασικό στοιχείο για την σωστή επιλογή των boilers είναι η χωρητικότητά τους η οποία ορίζεται από αυτόν που έχει κάνει τη μελέτη της εγκατάστασης με βάση τις ανάγκες σε ζεστό νερό.

 

Share