11° χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. T.K. 57022 – Τ.Θ.: 1170 BI.ΠΕ.Θ. Σίνδος, Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 788 700

Πώς επιλέγουμε μέγεθος ηλιακού θερμοσίφωνα και τι πιστοποιήσεις χρειάζονται

H επιλογή του σωστού μεγέθους ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.

Ένας πολύ γενικός κανόνας (ο οποίος δεν λαμβάνει την απόδοση του κάθε ηλιακού) είναι ο ακόλουθος:

Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα

ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3~4 άτομα

ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4~5 άτομα

και ένας ηλιακός 250lt μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.

Γενικά υπολογίζουμε αυτό που επαρκεί, υπολογίζοντας μια μέση κατανάλωση ανά άτομο τα 40 λίτρα (εάν δεν κάνουμε εξεζητημένη χρήση). Άρα για μία 4μελή οικογένεια ένα δοχείο από 150 έως 160 λίτρα κρίνονται ικανοποιητικά. Δηλαδή 4 μέλη x 40 λίτρα = 160 λίτρα ή αντίστοιχα 3 μέλη x 40 λίτρα = 120 λίτρα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ενδείκνυται να αγοράζει κανείς ηλιακό μεγαλύτερης χωρητικότητας από ότι έχει ανάγκη γιατί σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας θα αναγκάζεται να θερμαίνει όλο τον όγκο του νερού του μπόιλερ παρόλο που θα χρειάζεται ένα πολύ μικρό μέρος του.

ΔΟΧΕΙΑ ΗΛΙΑΚΟΥ

Τα δοχεία του ηλιακού διαφέρουν σε σχέση με το υλικό που έχουν στον εσωτερικό τους κάδο για το νερό που χρησιμοποιούμε και έρχεται σε επαφή με εμάς (γιατί τα υγρά νερό και αντιψυκτικό του συλλέκτη είναι μέρος ενός κλειστού κυκλώματος). Τα δοχεία διακρίνονται σε:

  • GLASS, δηλαδή δοχείο μπόιλερ με επίστρωση ειδικής υάλωσης πάνω σε λαμαρίνα.
  • ΧΑΛΚΙΝΟ, δηλαδή μπόιλερ με κατασκευασμένο τον εσωτερικό μανδύα από χαλκό.
  • ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ (ΙΝΟΧ), δηλαδή δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα με αντοχή στην διάβρωση και ηλεκτρόλυση.

Το Glass θεωρείται το πιο κατάλληλο, γιατί προστατεύει από ρωγμές λόγω συστολής και διαστολής κατά τις απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία. Από την άλλη το Χάλκινο είναι ακριβή κατασκευή, αλλά κρατάει πάρα πολλά χρόνια.

Ένα ακόμα θέμα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η πιστοποίηση.

Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.

Δημιουργήθηκε για να πιστοποιεί προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα προαιρετικό πιστοποιητικό το οποίο όμως αποδεικνύει στους καταναλωτες ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα και ικανοποιεί επιπρόσθετες προδιαγραφές.

Πολλά άλλα σήματα που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων, που συνήθως αφορούν εργαστήρια ανεπίσημων δοκιμών, μάλλον μπερδεύουν τον καταναλωτή παρά πιστοποιούν κάποιες ιδιότητες του προϊόντος.

Εκτός από το Solar Keymark υπάρχει και η πιστοποίηση CE.

Η πιστοποίηση CE σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία με δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής. Όσα περισσότερα πιστοποιητικά ποιότητας διαθέτει ένα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιο σίγουροι είμαστε για την ποιότητά του, την απόδοσή του και τη διάρκεια ζωής του.

Η Venman διαθέτει ολοκληρωμένα συστήματα ηλιακών θερμοσιφώνων, σχεδιασμένα να ικανοποιούν την ανάγκη σας για υψηλή απόδοση και οικονομία. Είναι κατασκευασμένα μέσα από 30 χρόνια εμπειρίας, τεχνογνωσίας, υψηλής τεχνολογίας κατασκευής και δοκιμών για να έχετε την πιο αποδοτική και ασφαλή επένδυση σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα.

Διαθέτουν πιστοποίηση Solar Keymark και κάθε εξάρτημα από το οποίο αποτελούνται έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί, ξεχωριστά.

Share