11° χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. T.K. 57022 – Τ.Θ.: 1091 BI.ΠΕ.Θ. Σίνδος, Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 788 700

Η ηλιακή ενέργεια πρωταγωνίστρια στην Αμερική έως το 2050

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, από περίπου 3% που ήταν το 2020, εκτιμά έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα μπορούσε να υπάρξει παραγωγή από τον ήλιο σχεδόν του μισού ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας έως το 2050 ως μέρος της προσπάθειάς της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050 είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη – και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες και ανεμογεννήτριες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

“Ήρθε η ώρα να δώσουμε στις επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας την ασφάλεια που χρειάζονται για να καθαρίσουν το δίκτυό μας και να δημιουργήσουν εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας δίκαιης οικονομίας καθαρής ενέργειας”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλιακών Βιομηχανιών (SEIA) Abigail Ross Hopper.

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί γρήγορα, συνεισφέρουν περίπου το 20 % της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το φυσικό αέριο και ο άνθρακας συνεισφέρουν περίπου στο 60%.

«Αυτή η γρήγορη επιτάχυνση της ανάπτυξης θα συμβεί μόνο μέσω έξυπνων αποφάσεων πολιτικής», δήλωσε η Abigail Ross Hopper, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας. «Αυτό είναι το μέρος όπου το να έχεις έναν στόχο είναι σημαντικό, αλλά το να έχεις ξεκάθαρα βήματα για το πώς θα φτάσεις εκεί είναι το θέμα.»

“Η μελέτη φωτίζει το γεγονός ότι η ηλιακή είναι η φθηνότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας. Θα μπορούσε να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ έως το 2035 και να απασχολήσει έως και 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη διαδικασία”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm.

Η ηλιακή ενέργεια, η φτηνότερη και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ μέχρι το 2035 και ταυτόχρονα να απασχοληθούν στον τομέα έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Σύμφωνα με το σενάριο που ανέπτυξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το 37% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2035. Το υπόλοιπο θα προερχόταν από την αιολική ενέργεια (36%), την πυρηνική (11-13%), την υδροηλεκτρική (5-6%), τη βιομάζα και τη γεωθερμία (1%).

Το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλες μαζί παρήγαν το 21% του ηλεκτρικού στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο προερχόταν από το φυσικό αέριο (40%), την πυρηνική ενέργεια (20%) και τον άνθρακα (19%).

 

Share