11° χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς. T.K. 57022 – Τ.Θ.: 1170 BI.ΠΕ.Θ. Σίνδος, Θεσσαλονίκη
(+30) 2310 788 700

Εξοικονόμηση ενέργειας το καλοκαίρι

Συμβουλές εξοικονόμησης για το καλοκαίρι!

Με μηδενικό κόστος

 • Αερίστε το σπίτι μόνο όταν δεν λειτουργεί καλοριφέρ ή κλιματιστικό. Το καλοκαίρι, ο αερισμός να γίνεται νωρίς το πρωί ή τις νυχτερινές ώρες.
 • Ελέγξτε τακτικά το σπίτι σας για διαρροές θερμότητας. Τοποθετήστε αυτοκόλλητη αεροστεγανωτική ταινία σε πόρτες και κουφώματα,
 • Ρύθμιση ορίων θερμοστάτη: η θερμική άνεση και τα όρια της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων που είναι αποδεκτά από τους ενοίκους, εξαρτώνται από ένα πλήθος παραγόντων (ρουχισμός, θερμοκρασία εξωτερικού αέρα, ύπαρξη συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, δυνατότητα ή μη των ενοίκων να τα ελέγχουν)
 • το καλοκαίρι, όσο αυξάνει η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο αυξάνει το ανώτατο όριο της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων που εξασφαλίζει θερμική άνεση στους ενοίκους. Το καλοκαίρι, θερμοκρασίες έως και 28-30οC μπορούν να αποδειχθούν ικανοποιητικές.
 • Μην τοποθετείτε πηγές θερμότητας κοντά στον θερμοστάτη του κλιματιστικού γιατί το αναγκάζουν να δουλεύει περισσότερο από ό, τι απαιτείται.
 • Κλείνετε τις συσκευές του σπιτιού από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία, συνδέστε τις συσκευές σε πολύμπριζο με διακόπτη, ώστε με μία κίνηση να κλείνετε μαζί πχ. τηλεόραση, βίντεο κλπ. Πρόσφατες μελέτες στην ΕΕ έδειξαν πως η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλεται σε συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (standby), είναι 169KWh / ανά νοικοκυριό, ίση περίπου με το 6.3% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε νοικοκυριό.
 • Χρησιμοποιήστε συνετά το κλιματιστικό του ΙΧ και όχι στην υψηλότερη σκάλα. Η ψύξη με κλιματισμό αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά τουλάχιστον 20%. Για οδήγηση στην πόλη με χαμηλές ταχύτητες είναι προτιμότερο να ανοίγετε τα παράθυρα, όμως για ταχύτητες άνω των 50 χλμ/ώρα είναι πιο οικονομικό να χρησιμοποιείτε κλιματισμό από το να έχετε ανοιχτό το παράθυρο.

0 – 250 €

 • Τοποθετήστε θερμοστατικούς διακόπτες στα θερμαντικά σώματα – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 10%. Οι διακόπτες αυτοί σας βοηθούν να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία π.χ. το παιδικό υπνοδωμάτιο, όταν οι γονείς απουσιάζουν από το σπίτι. Με τους διακόπτες αυτούς ρυθμίζεται η ποσότητα ζεστού νερού και άρα η εσωτερική θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη ατομικής ή αυτόνομης θέρμανσης. Συμβουλευτείτε μηχανικό-γνώστη των συστημάτων αυτών.
 •  Συντηρήστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού. Η συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση του λέβητα και εξοικονομεί ενέργεια.
 • Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής, που προσφέρουν αποτελεσματικό δροσισμό σε θερμοκρασίες έως τους 30-33ο C και εξοικονομούν μεγάλα ποσά ενέργειας.
 • Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που έχουν 6-15 φόρες μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
 • Τοποθετήστε αισθητήρες φωτισμού που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα, σύμφωνα με τη διαθέσιμη ποσότητα (φυσικού) φωτός.
 • Χρησιμοποιήστε υπέρυθρους αισθητήρες απουσίας. Με αυτή την προσέγγιση, θα ανάβετε τα φώτα χειρωνακτικά, ενώ το σβήσιμο τους θα γίνεται αυτόματα όταν δεν θα ανιχνεύεται παρουσία των ενοίκων για ορισμένο χρονικό διάστημα.
 • Τοποθετήστε έξυπνο μετρητή στο σπίτι σας, ώστε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή που και πως καταναλώνεται ο ηλεκτρισμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών φέρνει μεγάλα οφέλη λόγω βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς των πολιτών.
Share