Μία έρευνα που θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή στην Ελλάδα, λόγω του κλίματος και των καιρικών συνθηκών της χώρας μας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έπειτα από σχετική μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στις ήδη αξιοποιούμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να προστεθεί μία ακόμη: το νερό που εξατμίζεται.
Όσο πιο ηλιόλουστη και με ξηρό κλίμα είναι μια χώρα, όπως η Ελλάδα, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα η εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων να είναι πιο έντονη, τόσο πιο αξιοποιήσιμη θα είναι η νέα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
Και ειδικά για εταιρείες που πρωτοπορούν στο χώρο της ηλιακής ενέργειας, έχοντας δημιουργήσει μια γκάμα καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις.
Ως γνωστόν, η μισή ηλιακή ενέργεια απορροφάται από την επιφάνεια της γης και προκαλεί την εξάτμιση του νερού. Η ενέργεια που δημιουργείται είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί.
Αν μια μηχανή με τα κατάλληλα υλικά τοποθετηθεί πάνω από ένα σημείο, όπου γίνεται εξάτμιση του νερού, π.χ. σε μία λίμνη, τότε είναι δυνατό να λειτουργήσει ως γεννήτρια και να παραχθεί ηλεκτρισμός.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους τουρκικής καταγωγής Οζγκούρ Σαχίν και Αχμέντ-Χαμντί Τσαβούσογλου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications“, ανέπτυξαν ένα μοντέλο, που περιγράφει πώς είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι ενεργειακές δυνατότητες της εξάτμισης του νερού είναι τουλάχιστον συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες της ηλιακής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας, ενώ ο ηλεκτρισμός από την εξάτμιση μπορεί να παράγεται μέρα-νύχτα.