Την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από το 2035 και μετά θα αποτελεί η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια.
Σύμφωνα με την έκθεση Σεναρίου Χαμηλών Εκπομπών της νορβηγικής εταιρείας Statkraft, που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο την Εβδομάδα Αιολικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προβλέπεται τριπλάσια αύξηση της παγκόσμιας ισχύος έως το 2050. Με το μεγαλύτερο ποσοστό να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Statkraft UK, David Flood, δήλωσε:
«Καθώς πλησιάζουμε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή (2021), θεωρείται πιο σημαντικό από ποτέ να κοιτάξουμε το μέλλον και συγκεκριμένα την πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές. Το Σενάριο Χαμηλών Εκπομπών περιγράφει τις προβλέψεις μας για τις επόμενες δεκαετίες και δείχνει πως διαφορετικά γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών CO2. Αυτά τα ευρήματα συμπληρώνουν τη δική μας αποστολή να αναπτύξουμε τουλάχιστον 8 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2025 – οικοδομώντας ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον παραγωγής ενέργειας».
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια φαίνεται να είναι η μόνη πηγή ενέργειας που παρουσίασε αύξηση το 2020, παρά τον Covid-19.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταϊκών έχουν επιτύχει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της παραγωγής άνω του 40%. Aυτή τη στιγμή ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η σημερινή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η ανάγκη της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τη χρήση ενέργειας και οι προοπτικές ανάπτυξης ενός νέου και εξαιρετικά καινοτόμου τομέα της τεχνολογίας, κάνει τα φωτοβολταϊκά όλο και πιο ελκυστικά.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 47% προς το 2050. Επιπλέον, το υδρογόνο απαλλαγμένο από τον άνθρακα θα διαδραματίσει έναν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αποτελώντας τη γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση.
Η Ευρωπαϊκή αγορά χαρακτηρίζεται από μια γερμανική κυριαρχία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα – έχουν αυξήσει πρόσφατα το μερίδιό τους στην αγορά.
Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), περίπου 70. 000 άτομα απασχολούνται στο φωτοβολταϊκό τομέα. Μολονότι η παραγωγικότητα στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών εξελίσσεται με αυτοματοποιημένη παραγωγή και και το σύστημα μείωση του κόστους ανά μονάδα, η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.